Cum se montează parchetul laminat: ghid detaliat

Montarea parchetului laminat este un proces esențial pentru a obține un aspect elegant și durabil în orice locuință. Alegerea unui parchet de calitate este doar primul pas; următorul este să înveți cum să-l montezi corect. Acest ghid detaliat îți va oferi pașii esențiali pentru a realiza o montare perfectă a parchetului laminat.

Cum se montează parchetul: pași de bază

Pentru a începe, asigură-te că suprafața pe care vei instala parchetul este plană, curată și uscată. Iată pașii de bază pentru montarea parchetului laminat:

 1. Pregătirea Suprafeței: Curăță și nivelază suprafața, eliminând eventualele denivelări sau impurități.

 2. Acclimatizarea Parchetului: Lasă parchetul laminat în camera în care se va monta timp de cel puțin 48 de ore pentru a se adapta la condițiile de mediu.

 3. Substratul: Instalează un substrat adecvat pentru a asigura izolație termică și fonică. Aceasta va prelungi durata de viață a parchetului și va oferi un confort sporit.

 4. Măsurători: Măsoară și marchează linii de referință pentru a asigura o instalare precisă și uniformă a parchetului.

 5. Montarea Primului Rând: Începe instalarea din colțul camerei, asigurându-te că plăcile sunt aliniate corespunzător. Folosește cheia de montaj pentru a îmbina plăcile.

Cum se pune parchetul laminat: tehnici avansate

Pentru o montare mai complexă și detaliată, iată câteva tehnici avansate:

 • Montarea în Diagonala: Dacă dorești un aspect mai distinctiv, poți monta parchetul în diagonală. Această tehnică necesită un calcul atent al unghiurilor de tăiere.

 • Finisarea Cuțitului: Asigură-te că cuțitul folosit pentru tăierea parchetului este ascuțit pentru a obține tăieturi precise și curate.

 • Finisaje Estetice: Pentru un rezultat impecabil, acoperă rosturile dintre plăci cu un material de finisare potrivit, asigurându-te că nu rămân spații deschise.

Cum se montază parchetul: îngrijire și mentenanță

Întrucât parchetul laminat este expus la uzură în timp, îngrijirea și mentenanța corespunzătoare sunt esențiale pentru menținerea aspectului său inițial. Iată câteva sfaturi utile:

 1. Curățenie Regulată: Folosește un mop ușor umed pentru a curăța parchetul periodic. Evită utilizarea excesivă de apă pentru a preveni daunele.

 2. Protecție Împotriva Mobilierului: Plasează bureți sau discuri sub picioarele mobilei pentru a evita zgârieturile și deteriorările.

 3. Evită Umiditatea Excesivă: Menține nivelul de umiditate al încăperii în limitele recomandate pentru a preveni deformările parchetului.

Faq: cum se montază parchetul laminat

1. cum aleg parchetul potrivit pentru spațiul meu?

Pentru a alege parchetul potrivit, ține cont de traficul din zonă, preferințele estetice și condițiile de mediu.

2. pot monta parchet laminat peste o suprafață existentă?

Da, în majoritatea cazurilor, dar asigură-te că suprafața existentă este plană, curată și stabilă.

3. este necesar să angajez un profesionist sau pot face montarea singur?

Montarea parchetului laminat poate fi realizată și de către amatori, cu condiția să urmezi cu atenție pașii corecți și să utilizezi instrumentele potrivite.

Urmează acești pași și vei obține un rezultat deosebit în montarea parchetului laminat în locuința ta. Savurează frumusețea și durabilitatea acestui tip de podea!

Vezi și:

Photo of author

Paul

Lasă un comentariu