Cum se pune parchetul laminat: ghid detaliat

Fie că vă amenajați casa sau încercați să aduceți un aer nou unei încăperi, punerea parchetului laminat poate fi o alegere excelentă. Acest material elegant și durabil oferă o alternativă accesibilă la parchetul tradițional de lemn, cu avantaje precum rezistența la zgârieturi și ușurința în întreținere.

1. pregătirea suprafeței

Primul pas crucial este pregătirea suprafeței. Asigurați-vă că podeaua existentă este curată, netedă și uscată. Îndepărtați eventualele denivelări și umflături pentru a obține o bază uniformă.

2. măsurarea și tăierea

Esențial este să măsurați cu atenție spațiul și să calculați cantitatea necesară de parchet laminat. Înainte de a tăia, asigurați-vă că plăcile sunt lăsate să se aclimatizeze la condițiile ambientale pentru a evita dilatarea ulterioară.

3. instalarea parchetului

Începeți instalarea din colțul camerei și avansați în direcție opusă ușii. Utilizați sistemele de îmbinare de tip clic pentru a fixa plăcile între ele. Lăsați un spațiu mic în jurul marginilor pentru a permite dilatarea naturală a lemnului.

4. finisarea și curățarea

După instalare, aplicați un lac de protecție sau un alt finisaj conform instrucțiunilor producătorului. Asigurați-vă că respectați timpul de uscare recomandat înainte de a permite traficul pe podea. Curățați cu grijă suprafața pentru a menține aspectul nou și strălucitor.

5. îngrijirea podelei

Pentru a menține parchetul laminat în condiții optime, evitați umezeala excesivă și utilizați produse de curățare concepute special pentru acest tip de podea. Folosiți preșuri sau covoare în zonele cu trafic intens pentru a preveni zgârieturile și uzura prematură.

Avantaje ale parchetului laminat

  • Cost accesibil comparativ cu alte tipuri de pardoseli.
  • Rezistență sporită la zgârieturi și uzură.
  • Instalare relativ simplă, potrivită pentru proiecte DIY.
  • Varietate bogată de culori și texturi disponibile.

Întrebări frecvente

1. este dificil să instalez parchet laminat singur?

Instalarea parchetului laminat poate fi o sarcină potrivită pentru cei cu experiență în proiecte DIY. Cu instrumentele potrivite și atenție la detalii, mulți oameni pot realiza cu succes acest proiect.

2. parchetul laminat poate fi instalat în orice cameră?

Deși parchetul laminat este rezistent, se recomandă evitarea utilizării sale în încăperi cu umezeală excesivă, cum ar fi băile. În camerele cu trafic intens, se pot folosi preșuri pentru a proteja suprafața.

3. cât timp durează instalarea parchetului laminat?

Timpul necesar pentru instalare depinde de dimensiunea spațiului și nivelul de pregătire a suprafeței. În medie, o cameră obișnuită poate fi acoperită în câteva zile, inclusiv timpul de uscare a finisajului.

Vezi și:

Photo of author

Kerit

Lasă un comentariu